Microsoft Professional Developers Conference 2005

2005. szeptember 13-16.

 
 

Információk a PDC05 konferenciáról

     
     
  A Microsoft nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az internetes technológiák terén is újat mutasson legnagyobb riválisaival szemben, mint például a Google. Új fejlesztéseinek bemutatására a szoftvervállalat elérhetővé tette a Start.com-ot, ami egy a SharePointhoz hasonlóan testre szabható weboldal, ami az AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) technológia felhasználását mutatja be. Az AJAX legnagyobb előnye, hogy úgy képes a weboldal darabkáinak frissítésére, hogy ahhoz nem kell az egész oldalt (vagy framet) újraszámoltatni a szerveroldalon. Ezáltal nem frissül minden változás hatására a teljes oldal, csak az, ami valóban változott. Ez a technika elég magától értetődőnek tűnhet, azonban ez mind a mai napig nem megoldott, és a webes fejlesztőknek számtalan kompromisszumot kell hozniuk egy oldal készítésekor.
     
  Az RSS is nagyobb szerephez jut az új operációs rendszerben: egy meglehetősen egyszerű, XML-re épülő API segítségével szinte minden listánkat RSS kompatibilissé tehetjük, így akár a fájlok egy adott listáját is, ami lehetővé teszi, hogy bárki azonnal lássa, mely számára fontos dokumentumok változtak meg legutóbb, és ki szerkesztette őket, de ugyanígy megvalósítható egy RSS-re épülő slideshow, vagy egy hagyományos RSS hírforrás. Az RSS technológia támogatása az Office és a Vista egészét meghatározza majd, így például a sidebar esetében is számtalan módon felhasználhatóvá válik ez az egyre népszerűbb technika.
     
  Bemutatkozott az Outlook Express utóda, a Windows Mail. A korábban bejelentett új alkalmazásokhoz hasonlóan, a Windows Mail is xml-alapokon dolgozik, helyet kapott benne egy intelligens spam-szűrő, melynek adatbázisa a Microsoft Update-en keresztül előreláthatóan havonta frissül majd. A leveleket egyetlen nagy adatbázis helyett különálló fájlokban tárolja, így kevesebb gondot okozhat egy esetleges rendszerhiba. Ezeket a fájlokat az intézőből közvetlenül is megnyithatjuk, sőt a helyi menüvel egy-egy üzenetre akár a Windows Mail megnyitása nélkül közvetlenül is válaszolhatunk, továbbíthatjuk azt. A névjegyzék is megújul, az xml-formátumnak köszönhetően szintén kereshető, szűrhető tartalomra is, akár az intézőből. A program felülete sokkal inkább hasonlít a jelenlegi Office Outlookra, a keresődoboz itt is helyett kapott a jobb felső sarokban, ahol egyszerűen kulcsszavak begépelésével kereshetünk, szűrhetünk az üzenetek között. Windows Calendar néven egy új naptárprogram is kerül a Vistába.
A Windows Mail bemutató videójához kattintson a szövegre.
     
  A Windows Vista számos újdonságot hoz kernelszinten is, ezek közül talán a két legfigyelemreméltóbb a "User Mode Driver Framework", azaz felhasználó-módú eszközmeghajtó-kezelés, és a "Scheduled File I/O", vagyis ütemezett fájlművelet-végzés. Ezentúl nem kell aggódnunk, ha egy felhasználó-módú (esetleg béta) eszközmeghajtó hibásan működik, a Windows visszavált alapállapotra vagy visszaállítja az előző verziót. Ehhez a művelethez, csakúgy mint a driverek telepítéséhez, már nem kell újraindítani számítógépet. Ha mégis a Windows "hibernálja" az alkalmazásokat és újraindítás után ugyanabban az állapotban indítja őket, ahogy el lettek mentve. Az ütemezett I/O műveletek segítségével, többé nem kell várakozunk, amíg egy háttérben futó alkalmazás elvégzi a fájlműveleteket, ezt üresjáratban fogja elvégezni. Ez a funkció természetesen memóriafüggő, de az ütemezett I/O-t segíti a korábban említett Superfetch tehnológia is.
     
  A korábban "Avalon" kódnéven fejlesztett Windows Presentation Foundation (WPF) prezentációs réteg kiterjesztésével, a WPF Everywhere (WPF/E) egy XAML-alapú Netflix alkalmazást mutattak be először teljes Windows Vista környezetben, majd a WPF/E segítségével egy PDA-n is anélkül, hogy a használhatóság jelentősen csorbát szenvedett volna. A WPF/E révén ezentúl szinte bármilyen platformra és eszközre (akár Macintosh-ra is) könnyedén portolhatók lesznek az alkalmazások.
     
  A "Superfetch" technológia alkalmazásával a rendszer statisztikát készít a felhasználó által indított programokról, majd ezeket folyamatosan előtölti a memóriába, hogy indítás esetén minél gyorsabban, az operatív tárból induljanak az alkalmazások. Ehhez a Vista felhasználja akár még az USB portra csatlakoztatott memóriakártyák kihasználatlan területeit is, ezzel növelve a rendelkezésre álló memória méretét.
     
  A 2007-ben megjelenő Windows "Longhorn" Server moduláris felépítésű lesz, tehát még telepítéskor kiválaszthatóak lesznek a szükséges szolgáltatások, így alapszinten akár 500MB-on elfér, így az alábbi szolgáltatásokat képes ellátni: DNS, DHCP, Active Directory, Statikus Web Server. Alapértelmezésként konzolos üzemmódba fog bootolni, a grafikus felületet csak szükség esetén kell elindítani.
     
  A Microsoft Virtual PC Express része lesz a Windows Vista Enterprise Edition rendszernek, de ez a Vista kiadás csak a Microsoft SA licenc keretében vásárolható majd meg. A Virtual PC Express először külön termékként, 2006 márciusában jelenik meg és szintén csak SA licenccel lesz elérhető.
     
  Napvilágot látott néhány, a Vista által támogatott hardverek paramétere: a Home Basic 1db. 32 bites processzort és 256 MB RAM-ot fog támogatni, a képernyőfelbontás 1024x768-ban lesz limitálva. A Home verziók 32 és 64 bites processzorokon is futhatnak, 8 GB RAM-ot tudnak megcímezni (a Home Premium 16 GB-ot). A Business változatok a 32 bites rendszereken fizikailag elérhető maximális memóriamennyiséget is ki tudják használni, x64 platformon maximum 128 GB-ot.
     
  Új feladatváltó alkalmazás váltja fel az "ALT+TAB" mechanizmust, melynek kódneve "Flip" és 3D felülettel is rendelkezik. Ezentúl valós időben végiggörgethetjük nyitott alkalmazásainkat, a miniatűrök a valós állapotot mutatják, azaz pl. egy lejátszott videó a miniatűrön is látható. A tálcagombokra mutatva szintén kis képek bukkannak fel, melyben látható az alkalmazás állapota.
     
  A bemutatón látott build 5219 számot viselő Vista képernyőjén ismét felbukkant a korábban már látott "Sidebar", azaz oldalsó információs panel, átdolgozott, jóval esztétikusabb külsővel. Valószínűleg most már véglegesen részét képezi a rendszernek.
     
  Bejelentették a Windows Vista változatait, eszerint az új operációs rendszer összesen hét különböző kiadásban fog megjelenni.
     
  A Microsoft két új Xbox Live előfizetést vezet be. Az Xbox Live Silver csomag ingyenes és egy központilag tárolt profilt hozhatunk létre vele, chatelhetünk az Xbox online közösség többi résztvevőihez, valamint kedvezményesen vásárolhatunk online további Xbox szoftvereket. Az Xbox Live Gold előfizetéshez 50 dolláros éves díj ellenében lehet hozzájutni, a Silver tagság szolgáltatásain kívül online játszást tesz lehetővé a többi előfizetővel, valamint egyéb kedvezményekre is jogosít. Az új előfizetésekhez ezentúl bankkártya nélkül is hozzá lehet jutni.
     
  Bejelentették az Internet Explorer 7 (for Windows XP) végleges megjelenési dátumát, eszerint az új böngésző 2006 márciustól lesz elérhető
     
  A Microsoft "Office 12" teljesen új felhasználói felületet kap. Az eddig szokásos menüket és eszköztárakat a parancsok számának ugrásszintű növekedése miatt ezentúl az elvégzendő feladatkörnek megfelelően csoportosítva láthatjuk. Továbbá az "Office 12" Windows XP rendszeren is használható lesz, mert nem igényli az újonan fejlesztett technológiák (Avalon, WinFX) jelenlétét.
     
  Bill Gates bevezető előadása a következő generiációs szoftverekről, az "Office 12"-ről és a Windows Vistáról (videó)

 

 

 

Vissza

   
   Copyright, védjegy-információk
   és
a felelősség kizárása